O portalu
Ideja

Portal www.slovenski-izdelek.si je nastajal dlje časa, vsaj 5 let, kar je tlela ideja, da nekje na skupnem mestu predstavimo slovenska podjetja in posameznike, ki izdelujejo slovenske izdelke, dokončno zaživel pa je v svoji prvotni obliki na pobudo Roberta Peternelja iz Podgore. Osnovala in postavila ga je ekipa, ki želi na korekten način promovirati slovenska podjetja, posameznike in kmete z njihovimi pridelki in izdelki.


Namen

Portal www.slovenski-izdelek.si smo osnovali z namenom, da pri potrošnikih zbudimo ali okrepimo zavest o tem, da je slovenski izdelek tisti izdelek, ki je izdelan ali pridelan na domačih tleh; da je prav tako kakovosten, konkurenčen in vreden naše pozornosti, v primerjavi z ostalimi, ki jih najdemo na policah trgovin. Po drugi strani pa je to obenem spodbuda slovenskim podjetjem,  posameznikom ter kmetom, da vztrajajo pri izdelavi in pridelavi slovenskih izdelkov in pridelkov. Na portalu slovenski izdelek so predstavljena podjetja različnih branž iz vse Slovenije. Trudili se bomo, da jih predstavimo tudi širši javnosti na javnih dogodkih, ki jih bomo v prihodnosti izvedli širom Slovenije. V našo družbo ste vabljeni vsi, ki želite tudi na ta način pripomoči k temu, da čim več izdelkov domačih podjetij in posameznikov, kmetov dobi možnost promocije in prodaje  svojih izdelkov doma, saj to navsezadnje tudi krepi domače gospodarstvo in zavest potrošnika, ki tako vse več posega po domačih, slovenskih izdelkih. Predstavljena so tako podjetja, ki lansirajo na trg polizdelke, kot tudi tista, ki ponujajo končen izdelek. V našem Iskalniku lahko poiščete podjetja, njihove predstavitve in izdelke pa tudi nekatere bistvene informacije o njih. Naš namen ni, da portal zaživi kot spletna trgovina, zdi pa se nam pomembno, da tako končni potrošniki kot vsi ostali na enem mestu dobite informacije o tem, kateri slovenski izdelki in pridelki so nam na voljo in kakšne so njihove (zakaj pa ne?) slovenske kvalitete in posebnosti. Poudarjamo pa še, da nikakor ne gre za populistično noto ali za politično motiviranost portala.


Kaj je slovenski izdelek?

Kaj je slovenski izdelek? Na to vprašanje je zagotovo težko odgovoriti. Verjetno pa bi se strinjali z nami, da je karakteristike slovenskega izdelka mogoče določiti tudi na ta način, da ga opredelimo kot slovenskega, če:


ga izdela slovenski delavec,

je narejen iz slovenskih sestavin,

je narejen na slovenskih tleh.

Še najbolj zna svoj izdelek ali pridelek opredeliti in predstaviti vsak ponudnik sam. Veseli pa bomo vsake pobude in predloga, ki bo prišel s strani obiskovalcev portala.