header

Utrinek za lepši dan

Ljuba narava, ostani prijazna nam ljudem! Ti si kruh, ki ga jemo. Ti si dom, kjer živimo. Ti si pljuča, s katerimi dihamo. Ti si raj, v katerem se veselimo življenja ob cvetju in pticah. Ostani prijazna nam ljudem, ljuba narava.

(Phil Bosmans)

Kmetija Lojz PDF natisni E-pošta

kmetijalojz_prtsc.jpg

  Na Kmetiji Lojz na Fužinah v Poljanski dolini so se pred leti odločili, da strankam ponudijo zimske dobrote, predvsem kislo zelje in repo. V njihovi ponudbi so tako naravno kislo zelje, kisla repa, kisle zeljnate glave, naravna zelnica... Največ idej in dela vlagata tako v naravno doma pridelano zelje in repo ter postopke kisanja Irena in Igor, pomagajo pa še njuni trije fantje: Dejan, Andraž in Matej. Občasno priskočita na pomoč tudi Igorjeva mama in ata. Na leto tako skisajo okrog 15 ton kislega zelja in nekaj manj repe.  

Izdelki:

   Kislo zelje, ki ga kisajo po naravnem postopku in solijo z naravno soljo iz Sečoveljskih solin.
Sestavine: zelje, sečoveljska sol, brez dodanih konzervansov.

   Kisla repa, ki jo kisajo po naravnem postopku in solijo z naravno soljo iz Sečoveljskih solin.
Sestavine: repa, sečoveljska sol, brez dodanih konzervansov.

   Zeljnate glave, ki jih kisajo po naravnem postopku in solijo z naravno soljo iz Sečoveljskih solin.
Sestavine: zelje, sečoveljska sol, brez dodanih konzervansov.

Enkratna zdravilna zeljna voda, ki uravnava prebavo in blagodejno vpliva na počutje.

Recepti:

   1. Poljanska kisla repa

V loncu kuhamo 1 kg kisle repe, dodamo še pest ješprenja in solimo. Posebej skuhamo tri večje olupljene krompirje. Ko so kuhani, jih pretlačimo in damo v repo. V kozici segrejemo 2 žlici masti z ocvirki, ki ji dodamo polovico sesekljane čebule. Ko čebula zarumeni, dodamo še žličko bele moke, dobro premešamo in stresemo v repo. Vre naj še 10 minut, potem je primerno za serviranje.

   2. Krompirepa

Kislo repo in ješprenj kuhamo skupaj v loncu. Posebej skuhamo olupljen krompir in ga pretlačimo. Primešamo repi in zmešamo. Zabelimo z ocvirki in mastjo.

Ostala ponudba:

   Izdelki Kmetije Lužar in Vinotoč Berce: V njihovem prodajnem prostoru vam ponudijo tudi dobrote Kmetije Lužar iz Kladja (piškoti in domači jušni rezanci, rezani strojno ali ročno) ter izdelke Matjaža in Stanke Berce, ki se ukvarjata z vinarstvom (Vinotoč Berce).

   Jurček Izposodite si lahko montažni šank, t.i. JURČEK.

 

Kmetija Lojz
Igor Bogataj
Fužine 10
4224 Gorenja Vas

tel: 04 51 91 925
mobi: 041 414 702

http://www.kmetijalojz.com