header

Utrinek za lepši dan

Vsako tele ima svoje veselje, vsaka krava svojo zabavo, vsak osel ima svoj posel, vsak vol ima svoj prav.

Kmetija Matic PDF natisni E-pošta

kmetijamatic_prtsc   Na Kmetiji Matic se ukvarjajo s predelavo sadja, proizvodnjo sadnih sokov, kisa, suhega sadja, žganih pijač (sadjevec, orehovec, borovničevec, kuminovec, sadjevec z medom, slivovka) in jabolčnega vina, po tradicionalnih - naravnih metodah. Na kmetiji Matic dajejo poseben poudarek naravni predelavi sadov, ki obrodijo v Poljanski dolini in okolici. Kmetijo, predelavo in prešanje sadja radi pokažejo vrtcem, šolarjem, izletnikom in drugim, ki jih to področje zanima. Dobrodošli. Pri njih boste v degustacijskem prostoru lahko poskusili odlične izdelke. Na vaša vprašanja boste dobili odgovore iz prve roke. Lahko pa boste tudi prenočili v apartmaju.

 Družina Jezeršek živi v Poljanski dolini v strnjenem naselju Hotavlje, znanem po kakovostnem marmornem kamnu. Jezerškova domačija je sestavljena iz gruče velikih objektov, med katerimi posebej izstopa nova stanovanjska hiša.

V prvem povojnem obdobju sta na kmetiji gospodarila stari oče Jernej in stara mama Terezija Jezeršek. Od štirih sinov je kmetijo prevzel oče Karel Jezeršek, ki je ob kmetijski dejavnosti do popolnosti razvil proizvodnjo lesenih stopnic. Mizarstvo Jezeršek zdaj uspešno vodijo bratje Boštjan, Janez in Jernej.

Kmetija Matic danes Kmetijo in predelavo sadja vodi Danilo Jezeršek z ženo Ireno, ki se je primožila iz Idrije. Za pestro in živahno življenje v hiši in okrog nje skrbijo otroci Neža, Urša, Matija in Jure. Vsem aktivno stoji ob strani mama Ančka.

S sorodno dejavnostjo na visokem nivoju se ukvarja tudi stric sedanjega gospodarja, Franci Jezeršek. V Sori pri Medvodah ima znamenito Hišo kulinarike, na Zgornjem Brniku pa nov gostinski objekt in hotel Dvor Jezeršek.

Na kmetiji Matic dajejo poseben poudarek naravni predelavi sadov, ki obrodijo v Poljanski dolini in okolici.

Njihovo kmetijo, predelavo in prešanje sadja radi pokažejo vrtcem, šolarjem, izletnikom in drugim, ki jih to področje zanima. V posebnem degustacisjkem prostoru z veseljem ponudijo svoje izdelke na pokušino.

Nekaj o proizvodih Naravno je prvo vodilo, ki jih spremlja pri proizvodnji vseh izdelkov. Kakovost zagotavljata sodobna oprema in izbor sadja. Tradicija igra pomembno vlogo v njihovem življenju in delu. Med izdelki izstopajo sokovi (predvsem jabolčni, hruškovi ter mešani z grozdjem), žganje, kis, suho sadje, sadno vino ali mošt, poseben poudarek dajejo postopkom pridelave.

Ostala ponudba Kmetijo, predelavo in prešanje sadja radi pokažejo vrtcem, šolarjem, izletnikom in drugim, ki jih to področje zanima.

Apartma Kmetija MATIC na Hotavljah vas v kateremkoli letnem času vabi na obisk! Gostoljubno vas bodo sprejeli v novem apartmaju stanovanjske hiše, ki se nahaja nasproti priznane Gostilne Lipan. V spalnici z zakonsko posteljo, dnevni sobi s pogradom in raztegljivim ležiščem za dve osebi, po želji vam postavijo tudi otroško posteljico, kopalnici s tušem ter kuhinji z jedilnico se boste lahko udobno namestili in nabrali moči za podvige v okolici, ki vam jih ponuja čudovita narava zgornjega dela Poljanske doline. V apartmaju imate na voljo tudi TV sprejemnik z 52 programi in možnost brezplačne priključitve na internet. Pozimi prijetno zasnežena vas bo ljubitelje belih strmin od tu pot popeljala na smučišče Stari vrh, ki je oddaljeno le 17 km ali smučišče Črni vrh nad Cerknim, do katerega je 12 kilometrov. Spomladansko, poletno ali pastelno jesensko vzdušje vas bo pohodnike zvabilo na poti do najbližjih pohodniških točk, Slajke, Blegoša, Ermanovca; lahko pa se prepustite avanturistični žilici in odkrijete zgodovinsko pomembne rove in bunkerje Rupnikove linije. Lovci boste uživali v poljanskih gozdovih, ribiči pa se predali užitkom neokrnjene Poljanske Sore, v katerih plavajo postrvi in lipani. Kolesarji! Kolesarske poti, ki so jih za vas zarisali v Lokalni turistični organizaciji Blegoš, čakajo na vas. Vodile vas bodo do različnih kulturnih in naravnih znamenitosti ter turističnih kmetij. Vsak letni čas ima v tod v teh krajih svoj praznik! Spomladansko brstenje vas vabi na Dan šmarnic na Slajko, avgustovski poletni vrvež na tradicionalni Večer slovenskih podoknic in Semanji dan, decembrske praznične dni pa popestri blagoslov konj na štefanovo! Čeprav obdarjena z domačnostjo in naravo, pa nudi nastanitev v našem novem apartmaju tudi bližino trgovine, pošte, zdravstvenega doma, lekarne, gostiln in bencinskega servisa. V njem vam lahko na vašo željo pripravijo tudi posteljnino in brisače, ponudijo pa tudi domače izdelke s kmetije.

Kulturna dediščina Pri obnovi gospodarskih poslopij in stanovanjske hiše so leta 2001 sprejeli tvegano odločitev, da staro hišo iz leta 1825 porušijo. Razlog je bil predvsem v kakovosti konstrukcije, ki ni omogočala smiselne sanacije in pa v dejstvu, da stara hiša ni bila nič posebnega ali reprezentativnega v smislu arhitekturno-etnološke dediščine tega območja. V nadomestilo so poleg prenosa vseh starin v novo hišo upoštevali vrednote in značilnosti stavbarstva v širšem območju Poljanske doline. Pri novogradnji so uporabili materiale iz okolice (tlak pred hišo), hotaveljski pisani apnenec za okvir vrat, kovane izdelke domačih mojstrov, starine pridobljene v domačem kraju in soseščini. Za doslednost in izvirnost so bili leta 2008 pri ČZD Kmečki glas nagrajeni s priznanjem za notranjo opremo. Letnico s stropnega tramu v gorenji hiši stare stavbe so prenesli na nov strop v hišci. Na tramu je tudi sestavljena šestilna rozeta, ki predstavlja arhaični simbol varuha hišnih skrivnosti. Rozeto je priznani akademski slikar in profesor Tomaž Kržišnik iz Žirov uporabil kot osnovo za blagovno znamko naše kmetije.

 

Matic d.o.o.
Hotavlje 7b
4224 Gorenja vas


Gsm: 041 424 789 in 041 844 306

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
www.kmetija-matic.com